Amânarea scadenței datoriilor către bugetul de stat reprezintă MAREA PROVOCARE A CONTRIBUABILULUI DEBITOR.

În fapt, previzibil de altfel, termenul de plată a datoriilor către bugetul de stat a fost prelungit din 25 octombrie 2020 până la data de 25 decembrie 2020 – perioadă în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen și a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență. De asemenea, până la data de 25 decembrie 2020, organele fiscale nu vor începe executarea silită.

Ca element de noutate, Guvernul a aprobat în ședința de joi, 22 octombrie 2020, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eșalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență s-a împlinit după data la care a fost declanșată starea de urgență și până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Beneficiari ai facilităților de eșalonare simplificată sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate, care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență sau acestea au fost achitate până la eliberarea certificatului fiscal.

Rămâne de văzut câți contribuabili vor reuși sau vor dori să achite datoriile care figurau restante la data declarării stării de urgență, până la eliberarea certificatului fiscal, respectiv maxim 15.12.2020.

Cei care vor reuși să achite datoriile restante la data declarării stării de urgență și vor dori acordarea eșalonării contribuțiilor, vor trebui să depună o cerere în acest sens până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv.

Atenție: la cerere debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor, termenul de soluționare fiind de 5 zile de la depunerea cererii.

Este important să menționăm că graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare poate cuprinde RATE DIFERENȚIATE DE PLATĂ.

Vom vedea ce se va întâmpla cu ei care nu vor depune graficul de eșalonare – vor avea rate egale și liniare?

Nivelul dobânzii la eșalonare va fi redus la jumătate, respectiv 0,01% pe zi de întârziere, adică 3,65% pe an (față de Codul de procedură fiscală care prevede nivelul dobânzii de 0,02% pe zi de întârziere).

Contribuabilul debitor poate să solicite modificarea eșalonării prin includerea în eșalonare a obligațiilor născute după acordarea eșalonării la plată, de două ori pe perioada eșalonării. În mod corelativ, dacă debitorul contribuabil pierde eșalonarea, el poate solicita menținerea acesteia tot de 2 ori.

Cea mai importantă condiție însă nu privește acordarea eșalonării, ci menținerea acesteia, și constă în aceea că în toată perioada eșalonării la plată contribuabilul debitor trebuie în mod obligatoriu să achite toate contribuțiile născute în această perioadă.

În opinia mea, acesta este de fapt scopul urmărit de Guvern prin această eșalonare a datoriilor restante la declanșarea stării de urgență.

Sigur, contribuabilul debitor diligent va avea grijă să respecte graficul de plată cu rate diferențiate și, la nevoie, poate uza de posibilitatea modificării de 2 ori a eșalonării prin includerea în ratele de plată a obligațiilor născute după acordarea eșalonării de plată.

Marea provocare a contribuabilului debitor va fi cum să crească veniturile, pe fondul actualei pandemii care este în plină ascensiune, astfel încât să își poată achita datoriile curente la scadențele obișnuite și, în același timp, să poată achita și datoriile de la data declanșării stării de urgență, cu o dobândă redusă la jumătate, conform graficului de eșalonare (care se acordă pentru cel mult 12 luni). Este o mare provocare pentru contribuabilul debitor, greu încercat în pandemie.

Poate, dacă episodul de Covid 19 s-ar fi sfârșit iar sistemul bancar și celelalte instituții asimilate lor ar fi pornit creditarea, economia ar fi încurajată spre un trend ascendent, iar oamenii și-ar regăsi entuziasmul pierdut, astfel încât să se repornească și consumul – caz în care sigur am fi fost mai optimiști în privința reușitei acestei eșalonări a datoriilor.

În caz contrar, vom ajunge cel târziu la 25 decembrie 2021 într-o situație mult mai dificil de rezolvat.

Gânduri bune, sănătate și venituri cât mai mari!

 

Cu stimă,
Corneliu Mititelu – practician în insolvență și asociat coordonator
la Management Reorganizare Lichidare S.P.R.L.